Aanbod voor bibliotheken en vormingsinstellingen

Volwassenen

Proeven van poëzie

'In alles ligt poëzie verscholen maar je moet haar kunnen zien.'
Zoek jij ook de poëzie in je leven? Wil je weten waarom dichters gedichten schrijven? Wat een dichter groot en een gedicht goed maakt? In de bib waar de muren poëzie ademen en woelige woorden sluimeren, nodigen we je uit op een ontdekkingsreis.
De reis begint bij het modernisme in de Nederlandstalige poëzie en eindigt bij een vleugje post-moderne dichtkunst. We kruipen in de huid van dichters en ontdekken wat zij voelen en denken bij de liefde, de dood, de samenleving, relaties en de werkelijkheid in en buiten ons.
We lezen gedichten van o.a Van Ostaijen, Lucebert, Pernath, Ramsey Nasr, Van Hee, Bernlef, Maria Min, Hertmans en Nolens.

Duur:5 dagdelen van 2,5 uur.
Richtprijs:€ 120/dagdeel

Dichter in de kijker

Eén dichter staat centraal. Zijn leven, zijn denken, zijn dromen, zijn kijk op de wereld, zijn poëzie. We leren zijn stijl, zijn thema´s en zijn frivoliteiten kennen.
'Er zijn betekent dat je over de dingen gaat nadenken. Maar dan kan je wel eens gaan wankelen en zelfs omvallen.' (Bart Moeyaert)
'Les pensées sont plus réelles que les choses.' (Flaubert)
'Reëel, reëler, reëelst. Misschien, wanneer wij praten over echt en onecht, hebben wij het over graduele verschillen binnen de alomtegenwoordige werkelijkheid.' (Leonard Nolens)
De uitspraken van dichters halen ons denken overhoop of ... verwoorden net datgene dat stom en stil in ons leeft ... Wat dan ook, ze prikkelen, ze dagen uit, ze ontroeren, ze graven diep onder onze botten ...
Dichters: Rainer Maria Rilke, Bart Moeyaert, Leonard Nolens, Rutger Kopland, Lucebert, Hugues Pernath, Paul Snoeck, Paul van Ostaijen, Myriam Van Hee, Lut De Block, Hugo Claus, Neeltje Maria Min, Maurice Maeterlinck, Bernlef, Paul Valéry, Gerrit Achterberg, Paul de Vree, Eva Cox, Charles Baudelaire en nog vele andere ...

Duur:2,5 uur
Richtprijs:€ 110

Poëzieroute in Gent

De poëzieroute is ontstaan in 1999 naar een idee van Motte Claus van de Hotsy Totsy en is een samenwerking tussen het poëziecentrum, de stad Gent en Honest Arts Movement (HAM) n.a.v. de opening van het SMAK, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst.
De poëzieroute doorbreekt op een leuke en ontspannen manier het stoffige imago van poëzie. In onverwachte hoekjes of op pittoreske plaatsen vindt u een gedicht. Ik gids u langs het traject van uw keuze en vertel pittige details over (het leven van) de dichters, over de stijl en thema´s van hun poëzie en ik duid de stroming tot dewelke ze horen.
De route begint bij het poëziecentrum (het Toreken) op de Vrijdagmarkt te Gent. U krijgt eerst meer uitleg over het poëziecentrum in het documentatiecentrum door medewerkers van het poëziecentrum zelf. De wandeling laat u ook verschillende mooie hoekjes van Gent ontdekken.

Duur:2,5 uur
Richtprijs:€ 100

Poëzieleesgroep

We komen maandelijks of tweemaandelijks samen en bespreken een dichter: zijn leven, zijn kijk op de wereld en op het leven, zijn stijl, zijn thema´s en zijn in het oog springende poëzietechnieken.
Vooraf krijgen de deelnemers 4 tot 8 gedichten waaruit ze een keuze moeten maken. Tijdens de bijeenkomst bespreek ik één gedicht diepgaand en drie gedichten (met de meeste stemmen) worden in groepjes besproken aan de hand van een leidraad. Daarna wordt er in de hele groep verder van gedachten gewisseld over de besproken gedichten.
Focus op (verschillende) betekenissen en betekenislagen, op poëzietechnieken en op het verband met ons eigen leven.

Duur:2,5 uur
Richtprijs:overeen te komen


Poëzie met een smaakje

Luister, lees en smaak gedichten uit zes verschillende landen

Als je graag snuffelt tussen onbekende gedichten en luistert naar het verhaal van zes dichters uit zes verschillende landen, dan nodig ik je uit op een snoepreisje.
Want ja dichters hebben een smaak: Lut de Block is zacht en zoet, Federico Garcia Lorca is vuur en passie en dus pikant... Rainer Maria Rilke, Edna St. Vincent Millay, Esther Jansma en Charles Baudelaire smaken weer anders...

Maak tijd om de poëtische grenzen open te breken en zes dichters te smaken, letterlijk en figuurlijk. Hmm. Heerlijk.

Duur:2,5 uur
Richtprijs:€ 110
Hapjes en drankje:€ 2 pp

Dwalen door een pril poëzielandschap

De poëzie van 1985 tot 2009.
Invloeden en trends. Nieuwe namen en oude discussies.

Vraag jij je ook af of er een frisse wind door het poëzielandschap waait?
Wil je de vele gezichten van poëzie leren kennen? En weten welke jonge dichters vandaag debuteren? Poëziemanifestaties, media, internet, facebook en weblogs maken poëzie populair. Is populair gelijk aan goed? We ontmoeten in het kielzog van het postmodernisme de ‘Nieuwe Wilden’, de ‘Maximalen’ en de ‘Generatie Nix’. We lezen of beluisteren gedichten van ‘jonge Goden’ en we gaan op zoek naar wat poëzie betekent voor ons.
En … ga mee de uitdaging aan van een uitwisseling van verschillende ideeën en andere manieren van kijken naar poëzie.

Duur:3 dagdelen van 2,5 uren
Richtprijs:€ 120/dagdeel

Nachtschemeringen

De nacht herbergt dood en erotiek, mysterie en bezinning, angst en overmoed …
Maar in de nacht verrijzen ook de heksen en geesten, de ongeremde feesten, de artistieke vruchten, de sleutels voor morgen.
Veel dichters verwerkten de verschillende gezichten van de Nacht in hun poëzie.
In het donkere licht van de poëziezolder roepen we hun gedichten tot leven. We ontmoeten G. Achterberg, O. Paz, H. de Vries, C. Baudelaire, S. Plath, T.S. Eliot, D. Thomas e.a.
We beluisteren en lezen hun gedichten bij een kop koffie met cake. Jullie kiezen een gedicht dat we verder bespreken in groep.
Deelnemers krijgen een bundeltje met de gedichten mee.

Deze workshop kan doorgaan op locatie of op de zolder van het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt te Gent.

Duur:2,5 uur
Richtprijs:€ 130

Waterstroom

die stroomt van zee naar de bergen
ik vraag van de poëzie niet meer
dan die rivier in kaart te brengen'

(Remco Campert)

Water stroomt. Steden ontstaan aan stromen. Wij zijn ontstaan uit water, water is levensnoodzakelijk voor ieder levend wezen. Ons bloed stroomt, ons leven stroomt: soms driftig en snel, soms kabbelend, soms zwaar en traag, soms in spetterende golven. Dit vinden we terug in de gedichten van Snoek, Tritsmans en Kopland die we bespreken tegen de achtergrond van ons/het leven.
Maar we beginnen met een wandeling langs Leie en Lieve in de waterstad Gent en luisteren naar wat Verharen, Minne, Jooris, de Block en Melen in hun gedichten over deze stromen vertellen.
We rusten uit bij koffie, thee en cake in het Poëziecentrum om dan in de gedichten van Snoek, Tritsmans en Kopland te duiken.
Deelnemers krijgen een bundeltje met de gedichten mee.

Plaats:Poëziecentrum, Vrijdagmarkt te Gent
Duur:2,5 uur
Richtprijs:€ 130

Valentijnspoëzie

Het mooiste gedicht voor je liefste
Ik kan soms maar één enkel woord bedenken, één enkel woord: dat ik zo van je hou; en mijn gedachten gaan als vogels zwenken rondom dat woord: dat ik zo van je hou. (Bertus Aafjes)

Wil jij je lief/ je man/ je vrouw/ je ….verrassen met een origineel Valentijnsgeschenk? Dompel je dan onder in de wereld van liefdespoëzie en vind net dat gedicht dat vertelt wat je geliefde voor jou betekent. Leer tegelijkertijd de dichters van al dat moois een beetje beter kennen.
Neergeschreven op mooi papier en met een prachtig lint er rond wordt het een cadeautje waar je geliefde voor wegsmelt.

Duur:2,5 uur
Richtprijs:€ 135 (papier en lint inbegrepen in de prijs)
∧ top

Kinderen en jongeren

Het aanbod voor de scholen kan ook in de bib gebracht worden, indien nodig pas ik het atelier aan aan de vragen van de organiserende bib en aan de mogelijkheden.
Zie Basisonderwijs, Secundair onderwijs.

De schrijfvijver

Een cursus creatief schrijven voor jongeren van 14-18 jaar: vijf bijeenkomsten van 2,5 tot 3 uur. Volgende onderwerpen komen aan bod: De zintuigen – Personages – Poëzie – Spanning en conflict – Structuur/ Dialoog
Kernwoorden van de cursus: levendig, interactief, plezant en open.

Richtprijs: € 500

Gedichtendag en Jeugdboekenweek

Ik ga graag in op uw vragen, ideeën en voorstellen om samen een project uit te werken voor deze belangrijke momenten.

Prijs:overeen te komen

Poëzie: Light Verse?

Of toch liever iets moeilijker?

voor jongeren 18-26 jaar  

Slamdichters. Rappoëten. Nieuwe Wilden, Generatie Nix. Klankdichters. Flarf-poëzie. Stift-poëzie. Speedsonnetten. sms-gedichten. Poëziekrant. Kluger Hans. Poëziepizzalijn.

Zegt dat je niks maar trekt het je wel aan? Kom dan naar twee prikkelende poëzie-avonden en leer de scharniermomenten van de poëziegeschiedenis na WO II kennen. De experimentele poëzie van de Vijftigers, het ‘afwijkend’ schrijven van het Labris-gezelschap, het postmodernisme in de jaren tachtig en natuurlijk de vele gezichten van de poëzie van vandaag.

Duur:2 dagdelen van 2,5 uren
Richtprijs:€ 200
∧ top

Contact

Ilse Weber

Groenstraat 24

9420 Erpe-Mere

Tel: 053/80 47 93

Gsm: 0485/75 47 17

info@ilseweber.be